Lehed

esmaspäev, oktoober 30, 2017

Otsepostitused Barcelonast: Kataloonia kriis 2017

Hispaania koosneb 17 autonoomsest regioonist ja 2 autonoomsest linnast (viimased asuvad Aafrika rannikul). Mõned nendest (eelkõige Kataloonia ja Baskimaa) levib vähem või rohkem soov eralduda iseseisvaks riigiks. Hispaania keskvõim ei ole sellest vaimustatud. Franko-järgse ajastu suurim separatismipuhang toimus Kataloonias 2017 aasta oktoobris. Elasin sel ajal Barcelonas ja toon siia ära oma tolle aja Facebook postitused olukorra arengutest kohapealt nähtuna.

Nagu enamasti ikka, nii ei olnud ka sel kriisil üheseid põhjusi. Osaliselt isiklikud majandusambitsioonid ja konjunktuursed kaalutlused poliitilise edu saavutamiseks (poliittehnoloogia). Osalt keskvalitsuse tehtud ja aastate jooksul kuhjunud vead, mis andsid võimaluse kohapeal väita - et keskvalitsus on regiooni arengule mõttetu pidur ... Kuid rahvustunnustelt - eile jalgrattaga looduspargis ringi sõites vaatlesin infotahvlilt (autori foto), kuipalju kastellaani keel (hispaania ametlik riigikeel) ja katalaani keel erinevad. Vähem kui Tallinna ja Võru keel, nähtub pildilt.


Ülemisel kirjal (katalaani tekst) on prantsuse keele mõjutusi näha. Alumisel kirjal (kastellaani ehk hispaania tekst) nähtavad prantsuse mõjud puuduvad. Separatistide liidri nimi Charles Puigdemont on prantsuse nimi. Kuid Prantsusmaa on selgelt välja öelnud, et Kataloonia separatismi ei toetata.

2. Meetodid, mille valis Puigdemonti administratsioon ja tema vasakäärmuslastest liitlased, olid bolševistlikud. Bolševism tähendab võimu haaramise meetodit, kus korraks enamuse saavutamisel haaratakse totaalne ja pöördumatu võim väitega, et rahvas on igaveseks mandaadi andnud. Mittenõustujad surutakse alla kompromisse otsimata.
Bolševistliku kuvandiga hääletus
Kataloonia parlamendis.

Sarnaseid meetodeid kasutasid nii bolševikud Venemaal kui ka rahvussotsialistid Saksamaal. Puigdemont kaotas reaalsustaju. Tal oli korduvalt võimalus täpsustada, mida ta keskvalitsuselt või teistelt Hispaania piirkondadelt Katalooniale soovib. Aga vastus oli ainult üks - kuningriigist ühte tükki endale.

3. Hispaania on Eesti liitlane, kelle lennukid valvavad Eesti taevast ja kellelt oodatakse abi siis, kui häda väga suureks läheb. Ei ole tark killustada Euroopat põhjendamatult tagasi jälle nõrkadeks ja ahneteks keskaegseteks feodaalriigikesteks. Vaba ja terviklike riikidega, piiriviisadeta, ühtse turuga Euroopa on Eesti iseseisvuse ainuke garantii, ilma milleta Eesti iseseisvuse kestmine on võimatu.
----------------------
Nüüd postitused ajajoonel. Sputniku all on allegooriliselt mõeldud kõiki õli tulle valajaid-trolle (tuletame meelde, et kriisi alguses oli eesti ajakirjandus suur paanikapuhuja ja minu rahustavad postitused otse Barcelonast teravas vastuolus "ametlike" teadetega).

September 29, 2017 at 12:56pm. Heldur-Valdek Seeder is in Barcelona, Spain. Kataloonia referendum 1.10.2017 (lühiülevaade). K on Hispaania rikkaim provints keskusega Barcelonas. Nagu ikka rikastel pruutidel on palju kosilasi ja advokaate, kes nende "iseseisvuse" eest varmad hoolitsema. 
- - Keel: nii katalaani kui kastiilia (hispaania riigikeel) pärinevad otse ladina keelest Rooma impeeriumi päraldisena. Hispaania keeleks, mis levikult on ehk teine keel maailmas hiina keele järel, on kastiilia keel. Katalaani keelt räägitakse veel Valencias, Baleaaridel ja Andorras ca 9 miljonit inimest kokku. Keeled on suht sugulased-sarnased, kuid ühte ei saa lugeda teise dialektiks (edit: hilisematel vaatlustel olen jõudnud ametlikust erineva tõdemuseni - katalaani keelt saab vaadelda kui piiriäärsete prantsuse mõjutustega hispaania keele dialekti).
- - K ajalugu provintsina algab 11. sajandil, mil seda valitses Aragoni (naaberprovintsi) kuningas. 15. sajandil abiellusid Kastiilia ja Aragoni valitsejate perekonnad ja Hispaania ühendati, araabia vallutajad aeti Hispaaniast lõplikult välja 1492.
- - Referendumi põhjused. Eelkõige majanduslikud. K elab 15% rahvastikust ja toodab 20% tulust. On Euroopale kõige lähemal, suurlinn Barcelona. Geograafilisest asukohast tulenevad eelised. Ametnikud loodavad suuremat võimutäiust ja alati on ka iseseisvuslasi. Keelelisi või rahvuslikke põhjuseid ei näi olevat. Iseseisvumise liikumine sai hoo 2008 aastal, kui kreeka võlakriisile lahvatas nn hispaania võlakriis (mis oli pehmem). K tõi see tööpuudust ja probleeme, ja see tuli Madriidi valitsuse poliitika tottu.
- - Väljavaated iseseisvumiseks: Null. Hispaania ülemkohus ja valitsus on referendumi kuulutanud seadusvastaseks. Nii nagu Eesti on jagamatu ja Tallinna linn ei saa ennast õigussüsteemist eraldada, nii on 1978 aasta põhiseaduse (esimene peale diktaator Franco surma) järgi Hispaania jagamatu. Parandada tuleb juhtimist, mitte jagada territooriume. 

October 1 at 2:34pmHeldur-Valdek Seeder added 6 new photos — in BaBarcelona, Spain. ·
Otse Barcelona südamest, Catalonia iseseisvusreferendum illegal. Sputnik pingutab nahast välja, jagades fotosid ja videosid teistest kohtadest ja aegadest tänase pähe. Mõned meie kasulikud idioodid jagavad neid nagu ikka ka edasi. Tegelik olukord rahulik, ka ebaseaduslikku hääletust ei takistata. 
Tiirutasin jalgrattaga kesklinnas ja mõned värsked pildid, otse "ahjust". 
Kuumim koht mis leidsin Diagonal ja Cartagena ave'de ristumiskoha hääletuspunkt. Järjekord nagu Tallinna töömessil, 2 unist politseinikku põhiliselt autode ümbersuunamisega tegelemas ja rida meediagruppe midagi põnevat ootamas. Siis tiirutasin ümber ilmakuulsat Sagrada Familia katedraali. Seega üks unine vihmasegune pühapäev, sooja hetkel 21 kraadi. Ei tasu võtta tõsiselt, mida simmid, sputnikud, vellmannid, puussepad ja nende veel ametissejäänud kolleegid püüavad meediasse sokutada. #CataloniaReferendum #ReferendumIllegal #CataloniaReferendumIllegal

October 1 at 10:31pm. Loen inglise kõmuajalehti ja saan teada, et crowd on tänaval ja märatsetakse siin Barcelonas. Miks mina neid ei näe? Tegin jalgrattaga täna veel kolmanda ja pikima sõidu kesklinnast läbi -16 km Tibidabo mäe otsas kloostrini ja tagasi juba pimedas natuke kõrgemalt - Augusta viad pidi. Pilt Tibidabo klooster.




October 1 at 10:33pm. Kolme koha peal linnas nägin rahvakogunemist nüüd õhtul tagasi tulles. Istuvad, lasevad linti või laulavad. Foto sellest.








October 1 at 10:38pm. Ainuke oht avalikule korrale märkasin Tibidabo mäe otsa ronides. Jalgratta spidomeeter näitas tõusunurgaks kohati kuni 35 kraadi ja siis jalutas raja ääres rohus vastu keegi kes nägi välja nagu metssiga. Peale esimest ehmatust haarasin telefoni ja tegin temast sellise foto.





October 2 at 13:37pm. Siin Barcelona, rahulik hommik E 2.10.2017, päike, 26 C sooja. Kooli juures, kus eile õhtul oli üle-eelmises kommis pildil rahvakogunemine, on see laiali läinud ja lapsed kõikjal kilkavad, töö ja koolid omas tavalises rütmis. Peale hommikujooksu 10 km mööda Ronda Verdet ja ujumist meres sõidan jalgrattaga Sant Adriast kontorisse Sagrada Familia juures. Diagonali pidi sõites kuulen Castello tänavale lähenedes sireenide huilgamist ja näen rivis seisvaid töötavate vilkurite ja sireenidega tuletõrjeautosid. Peaaegu hüüatan "Ohei, lõpuks ometi ...! Keeran Castello tänavasse sisse ja sõidan autode juurde. Nende juures on rõõmsad tuletõrjujad askeldamas ja tänaval mööduvad kohalikud ja koerajalutajad plaksutamas. Selgub, et ei olnudki käts vaid tuletõrjujad tegid hommikust ülevaatust oma depoo ees. Pildi sain tehtud alles siis kui hakati depoo uksi sulgema peale ülevaatust.

 October 2 at 1:31pm.  Lõpuks ometi! Silman rahvakogunemist ja lähenen sellele. Lõpuks ometi näen ma mingit rahutust - juba loodan. Pean pettuma - tegemist ei ole rahutusega. Olin jõudnud International Press and Broadcasting Center juurde, kus askeldasid kõmu otsivad ajakirjanikud. Seega võib järeldada, et peale provokaatorite ja provintsi valitsuse organiseeritud üksikute näitemängude ja intsidentside on olukord igavesti rahulik. Inimesed on rahulikud ja rõõmsad nagu alati, mingeid pingeid ei tunneta. Pilt ajakirjanike akrediteerimiskeskusest, millest kirjutasin.

October 3 at 1:42pm. Eile õhtul läksin magama varasemalt kirjeldatud rahulikus linnas, aga öösel nägin und et Tallinn, kus Wiki andmetel on GDP 172% suurem kui ülejäänud Eestis, tahab korraldada iseseisvumise referendumi. Linnapea on kohale kutsunud välisajakirjanikud ja lubanud, et referendumi õnnestumise korral kuulutab 2 päeva jooksul välja Tallinna iseseisvuse ja tõstab tallinnlaste palkasid 172%. Hispaania saadab 2 endist Franco partei liiget ja tänast keskerakondlast ning 3 monarhisti referendumi vaatlejateks. Peaminister Ratas on ilus nagu alati aga täiesti otsustusvõimetu. Siis ärkan. Rahulik Barcelona hommik, vines päike, 26 C sooja. Peale väikest sporditegemist sõidan mööda tähtsaimat tuiksoont - Diagonali - kesklinna. Diagonal on rahulik nagu alati, tavalisest rahvarohkem. Täna on Catalonias "üldstreik" "politseivägivalla vastu" ja Barcelona kesklinnas hinnanguliselt ligi pooled asutused suletud. Inimesed askeldavad tänavatel oma tavalisi toimetusi, rahulikult, tavalises rütmis. Eelmises kommis toodud pildilt rahvusvahelise pressikeskuse ees täna enam ajakirjanikke õues ei ole, on vaikus ja telgid ka maha võetud. Uudiseid lugedes teen järelduse, et kohaks kus vägivaldsed asjad põhiliselt toimuvad, on Girona. Girona on väiksem linn (maakonnakeskus) ligi 100 km siit põhja poole, kuhu lennuväljale Ryanair Tallinnast lendab). Uudistest loen, et mitusada sadamatöölist on asunud miitingule Madridi valitseva Partido Popular Barcelona peakorteri ees, mis on siit Diagonali pidi edasi ca 3,6 km. Ok, sõidan seal läbi ja annan teada, milline on pilt kohapeal.
October 3 at 2:35pm. 
Hispaania valitseva erakonna Partido Popular peakorter Barcelonas. Hiljaks jäin! Maas on näha vedelemas lendlehti hoone ees. Inimesi ei ole. Paremal sõidutee ääres eemaldumas kaks noort, ühel neist Catalonia lipp rätikuna üle selja. Vasakul kõnnitee serval igavlevad kaks Mossose politseinikku. Muud üksikud juhuslikud möödujad.Siin Barcelona.

 October 3 at 9:35pm. 
Barcelona, kell 17:00+, kõikjal rahulik ja lõbus. Otsustan teha jalgrattaga mägedetuuri. Bon Pastor, Sant Andreu. Mida rohkem äärelinnades, seda vähem märke üldstreigist. Isegi linnaliin sõidab siin. Ostan õhtuks kilo viinamarju 99 senti. Sõidan edasi üles mägedele, kunagist akvatrakti pidi. See on tänane Skyline - super vaadetega mägirajad. Vigastan traadiga reielihase veriseks ja luban, et järgmine kord panen vähemasti kiivri pähe. Tagasi pimedas.


October 4 at 12:53pm. Barcelona 4.10.2017, on rahulik ja töötab oma tavalises rütmis. Hispaania kuningas noomis Barcelona provintsiliidreid. “In a rare televised statement, King Felipe said the referendum's organizers had jeopardized national stability. "With their decisions, they have systematically undermined the rules approved legally and legitimately, showing an unacceptable disloyalty towards the powers of the state -- a state that represents Catalan interests," he said.” Seega kuum olukord on suure tõenäosusega selleks korraks maas, aga jätkame mõne päeva veel selle teema ülevaateid. http://edition.cnn.com/.../catalonia-general.../index.html.

October 5 at 1:49pm. Catalonia kriisis on nüüd järgmiseks tähtpäevaks esmaspäev, Cataloonia praegune president Puigdemont on lubanud välja kuulutada iseseisvuse. Raske ennustada edasisi arenguid, minu hinnangul võib kõige tõenäolisemaks pidada ka hoopis Catalonia uute provintsivalimiste väljakuulutamist https://www.economist.com/.../2017/09/economist-explains-17. Iseseisvuse väljakuulutamine oleks juriidiliselt ebaseaduslik. Eelmine riigipöördekatse toimus Hispaanias 1981 kolonelleitnant Tejero (pildil, foto Wikipedia) juhtimisel. Praeguse kuninga Felipe VI isa, tollal troonil olnud Juan Carlos käskis armeel olukord lahendada ja kolonel Tejero istus (veretu) riigipöördekatse eest 15 aastat reaalses vangistuses. Mis iganes, aga hispaanlased tunduvad olema piisavalt targad ja rahulikud, et olukord lahendada rahumeelselt. Kõmumeedia on pigem ässitaja ja võimendaja, nagu olen eelpool täheldanud.

 October 6 at 1:46pm. Mis peaks olema Eesti positsioon? Kindlasti mitte kaagutamine (ma ei mõtle Kadri Simsonit) - vaid Eesti ei peaks kaagutama, et igal rahval on enesemääramisõigus ja sedakaudu pingeid õhutama (enesemääramisõigus on niikuinii, aga seda ka ilma teisele nina peale hõõrumata). Kuigi Eesti mõju sündmustele on ligikaudselt nullilähedane, kujundab Eesti sedakaudu hoopis iseenda mainet. Mõned eripensionäride kleptokraatiaga seotud eneseupitajatest poliitikud kasutavad võimalust enda upitamiseks ja pakuvad end isegi "rahuläbirääkimiste" vahendajateks sinna, kus neid ei vajata. Nende sekkumine ainult õhutab pingeid, see on reaalsus! Eesti õige roll oleks distantseeruda Hispaania peretülisse sekkumast ja olla heasoovlik selle peretüli kõikide osapoolte suhtes. See peretüli on taandumas, viimastel küsitluse andmetel soovib iseseisvumist ca 40% kataloonia elanikest ning erakorraliste valimiste väljakuulutamise korral pole kindel, et Puigdemont enam presidendiks jääb. Referendumil osalesid peamiselt ainult toetajad ning see praeguses versioonis ei näita katalaanide tahet. Laskem katalaanidel ise lahendused leida, ilma oma natsionalismi neile peale surumata! Pilt - Hispaania ja Catalonia autonoomse provintsi lipud koos.

October 6 at 6:23pm. Nüüd korraks tagasi ka algse postituse juurde, mida ma natuke käredas sõnastuses silmas pidasin. http://www.err.ee/.../uuring-vene-taustaga-facebooki.... Professionaalsed masinad, mis toodavad vastuolusid vahel isegi mingit konkreetset kasusaajat silmas pidamata. Analoogiad kooseluseaduse ümber keerutajad, venelaste probleemiga uimastajad, suuremast võrdsusest rääkivad eripensionide varastamise niiditõmbajad...

October 7 at 12:28pm.  Viimane update sama postituse all, vajadusel uuel nädalal alustame uue postitusega. Catalonia näide, kus heateod ei jää karistamata. Euroopa Liit suunas rahad vabanenud Ida-Euroopa riikide modernifitseerimisele ja jättis "vanad" euroopa riigid hooletusse. Vanadelt ainult võeti raha Brüsselisse ja edasi suunati idasse, ka Eestisse. Nüüd Catalonias on tõstnud pead eraldumispüüd just majanduslikel põhjustel, kuna Hispaania võlad on suured ja Catalonia maksab rohkem kui vastu saab. Eestis aga samal ajal on parseldatud nende saadud rahadega, neid on palju kanditud endiste punaparunite nuumamiseks ja eripensionide kleptokraatia tekitamiseks seltsimeeste näpunäidete alusel. Mistõttu imelik on kuulda mõnede Eesti tegelaste suust veel separatismi õhutamist - on nad oma Catalonia ja eripensionide rahade peal jässakaks muutunud keredega just selle kriisi üheks põhjustajateks. Siin Barcelona, laupäev 7.10.2017.

October 11 at 1:25pm.  Catalonia koolitus 2. Homme on FIESTA kogu Hispaanias, aga ka paljudes Ameerika riikides. 12.10.1492 astus Columbus esimese eurooplasena Ameerika pinnale. Samal aastal 1492 langes viimane moslemi vallutajate tugipunkt Hispaania pinnal. Peale Rooma riigi langust oli Hispaania läinud visigootide (eelkõige Skandinaavia germaanlaste) valitsuse alla. Aastal 711 tungisid sinna Aafrikast Gibraltari väina kaudu moslemid, kes vallutasid pea kogu Hispaania. Islami ajal olid kristlased kõige madalam klass, juudid kõrgem ja moslemid kõige kõrgem klass. Väikesed feodaalsõjad kestsid aga ka moslemite ajal. 350 aastat peale moslemite sissetungi pöördus sõjaõnn kristlaste kasuks ning 700 aastat hiljem aastal 1492 võeti üle moslemite viimane tugipunkt Granada. Algas Hispaania kuldaeg selle ühendanud ja abiellunud Kastiilia kuninganna Isabella ja Aragoni kuninga Ferdinandi valitsemisel. Allesjäänud moslemid ja juudid pöörati kas ristiusku või saadeti tagasi Aafrikasse. Pilt: Google.



October 12 at 12:47pm. 
Täna Hispaania rahvuspüha. Barcelona on üle võetud ühtse Hispaania pooldajate poolt. Politsei helikopter ripub hommikust saati õhus. Kõik rahulik. Siin Barcelona. #CataloniaCrisis




October 13 at 12:07pm. Catalonia koolitus 3. Täna puhkame ajaloost. Miks on esmased hinnad Siesta-Hispaanias odavamad kui OdavTööjõu-Eestis? Sest Eesti võtab vaestelt ja kingib rikastele, Hispaania vastupidi. Käisin Barcelonas poes (vt tsekk). Puuvili (pirnid) on maksustatud 4% käibemaksuga, kilone suhkruga kondenspiim 10% käibemaksuga ja ülimoodsad jooksudressid 21% käibemaksuga. Aga Eesti juhib tervisepoliitikat hinnasoodustuste tegemise asemel esmatarbekaupadele suhkrumaksu lisamisega. Eripensionide tõstmiseks ja rikastele turismireiside korraldamiseks EAS poolt Malaisiasse! Et skandaali sattunud Taavi Rõivas ei ole küps muuks kui koosolekute juhtimiseks, seda kirjutasin oma blogis juba peale tema saamist peaministriks 2015 http://valdekseeder.blogspot.com.es/…/olukorrast-riigis-50-…. Samas temalt ei soovitudki muud rolli kui olla eripensionäride tankistiks paar aastat... Fotod: tsekk käibemaksumääradega ja vastavad kaubad Hispaanias.

 October 14 at 10:12am. Catalonia koolitus 4. Täna jälle puhkame ajaloost. Mille poolest erineb eestlane ja hispaanlane? Panin Google otsingusse "kooseluseadus", sain 0,49 sekundiga 84100 vastet. Panin otsingusse "perekonnaseadus", sain 0,54 sekundiga (ainult) 41100 vastet. Palju õnne - hullumeelsus ! Sinna kogu see riigikogu tähelepanu ja tööaeg ongi kulunud, eripensionärid samal ajal kõikjal varastamas ja riigi tegelik töö tegemata! Hispaanias selline lolluste üleskütmine ei õnnestuks - hispaanlane on liiga laisk mõttetustega tegelemiseks - puusliku ümber aastaid järjest tantsu ei lööks. Hispaania uusasukatele mõeldud "guide" ütleb: "Spanish men are world champion hedonists and are mainly interested in five things: sex, football, food, alcohol and gambling (not necessarily in that order)". Pilt epl.delfi.ee 8.10.2015, teine pilt minu: teisel pildil El Besos jõeorg Barcelonas. Sajad ja tuhanded inimesed ronivad nii igal õhtul tõkkepuu alt või pealt läbi, sest linnavalitsus sulgeb tõkkepuud igal õhtul kell 18. Linnapea arvab, et jõeorg ongi lukus ja inimesed jälle lahendavad ise olukorra ...






October 15 at 8:48pm.  
Minu töö Hispaania ühtsuse eest Barcelonas on tehtud, ja kogu aeg kandsin seda Hispaania lipuvärvides La Legion rattapluusi. Võisin (täna) rahumeeli lahkuda Valenciasse, kus peatselt Spartan Race ettevalmistustööd ja start eliitgrupiga.

 October 19 at 5:12pm. Hispaania keskvalitsus hakkab laupäevast põhiseadust eirava Puigdemonti Catalonia provintsivalitsuse autonoomiat piirama. Selle poolt on Madridis nii Hispaania valitsevad konservatiivid kui ka opositsioonilised sotsialistid. Ma ei kahtle, et kõik läheb rahulikult. Vasakäärmuslaste CUP jms võivad küll püüda rahutusi organiseerida, aga jah. Hispaania ja Catalonia rahvas on olemuslikult uhke oma ühise päritolu ja ajaloo üle ja provintsijuhi lubadused tasuta k-kohukesi, küttepuid või mälupulkasid jagada ei viiks siin kedagi võidule. Ilmselt lõppeks keskvalitsus viib Catalonias läbi uued provintsivalimised, nagu septembris pakkusin. Minu foto ühtse Hispaania pooldajate rahvuspüha ürituselt 12.10.2017 Barcelonas Placa Catalonia ääres.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar